Oblicz granicę
Czulkowski: | | −x3−4x2+4x+16 | |
lim |
| |
| | x3+4x2+x−6 | |
x→−2
Jakby mógł mi to ktoś dokładnie rozpisać, bo nie wiem nawet jak się za to zabrać, nie widzę tu
żadnego wzoru skróconego mnożenia ani tych wielomianów nie da się raczej podzielić przez
| | 3 | |
siebie, tak więc liczę na jakiekolwiek porady, a wynik ma wyjść − |
| |
| | 8 | |
8 paź 19:37
olekturbo: na dole W(−1) = −1+4−1−6 = 0

na gorze
−x
2(x+4)+4(x+4)
co sie nie da jak sie da
8 paź 19:38
Czulkowski: | | 8 | |
− |
| , sorry, taki ma być wynik |
| | 3 | |
8 paź 19:38
Czulkowski: −1+4−1−6 to chyba nie będzie 0, a −4
8 paź 19:39
olekturbo: a no tak sorry

w(−3 ) = −27 + 36 − 3 − 6 = 0
teraz sie zgadza
8 paź 19:44
Czulkowski: a to możesz mi wytłumaczyć, czemu na dole ma być 0?
8 paź 19:48
olekturbo: | | 0 | |
na dole nie ma byc zera. szukasz pierwiastkow, zeby nie bylo |
| |
| | 0 | |
8 paź 19:49
Mila:
| | −x3−4x2+4x+16 | |
limx→(−2) |
| = |
| | (x3+4x2+x−6) | |
| | −(x+4)*(x+2)*(x−2) | |
=limx→(−2) |
| = |
| | (x−1)*(x+2)*(x+3) | |
| | −(x+4)(x−2) | | −(−2+4)*(−2−2) | |
==limx→(−2) |
| = |
| = ? |
| | (x−1)(x+3) | | (−2−1)*(−2+3) | |
8 paź 19:58
daras: ∞
8 paź 21:18