Wartości m
Kate: Witam.
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych?
| | 3x2−2x−1 | |
b) f(x)= |
| |
| | x2+mx+1 | |
8 paź 19:16
sushi_gg6397228:
co się bierze do dziedziny w takiej funkcji ?
8 paź 19:26
Kate: Mianownik musi być większy od zera?
8 paź 19:50
olekturbo: mianownik różny od zera.
8 paź 19:51
Kate: hmm, otrzymuje więc że w przykładzie a mx musi być różne od −2, ale co dalej?
8 paź 20:02
sushi_gg6397228:
a) jest na myślenie
8 paź 20:11
Heronek: w b, wzór skróconego mnożenia
8 paź 20:13
8 paź 20:16
Kate: w a) będzie m=0 oraz m=−1?
8 paź 20:58