Zadanie z kredytem
Janek: Imagine you have e300000 to invest, at a constant rate of 7%, and that you want to withdraw a
fixed amount
I at the end of each year for next fifteen years. What is the maximum possible value of I for
which this is
possible?
8 paź 18:58
Trivial:
K0 = 300 000
Kn+1 = mKn − I, m = 1.07
K15 = 0.
Now just solve for I.
9 paź 17:41
Thoms: możesz rozpisać jak?
12 paź 21:39
Trivial:
K
n = mK
n−1 − I
K
n = m
2K
n−2 − mI − I
K
n = m
3K
n−3 − m
2I − mI − I
...
K
n = m
nK
0 − m
n−1I − ... − m
2I − mI − I
K
n = m
nK
0 − I(1 + m + m
2 + ... + m
n−1)
dla n = 15 mamy K
n = K
15 = 0 czyli:
| | m−1 | |
I = |
| m15K0 = 32938.387410301958954654293081504... |
| | m15−1 | |
13 paź 18:02