HeLp
Ja: która z liczb jest większa : 20
50 czy 50
20 ?

to ma byś jakoś rozpisane i wytłumaczone bo
mam to zrobić na dużej kartce (A3)
8 paź 18:50
Mila:
W której jesteś klasie?
8 paź 19:17
olekturbo: 2050 = (205)10 = (3 200 000)10
5020 = (502)10 = (2500)10
8 paź 19:54
Benny: 20
50=2
50*10
50
50
20=5
10*10
10
2
50*10
50>5
10*10
10 /:10
10
2
50*10
40>5
10
2
50*2
40*5
40>5
10 /:5
10
2
90*5
30>1
O takie rozpisanie Ci chodzi?
8 paź 20:06
PW :
(20)50 = (2·2·5)50 = 250·250·550 = sto dwójek i 50 piątek (taki iloczyn)
(50)20 = (2·5·5)20 = 220·520·520 = 20 dwójek i 40 piątek (taki iloczyn)
I na A3 − widać, która większa.
Jeśli nie widać, to podzielić pierwszą przez drugą i poskracać jednakowe czynniki − wynik
większy od 1 świadczy, że licznik jest większy niż mianownik.
8 paź 21:55