Wyznacz k
KLAUDIA : Ustal dla jakich wartości parametru k miejsca zerowe funkcji f (x)=(k−2)x2+2kx+3 należą do
przedzialu (−2;1)
8 paź 18:35
sushi_gg6397228:
jakiś własny wkład w to zadanie
8 paź 19:27
KLAUDIA : Nie mam żadnego pomysłu tylko z a albo wiesze od zera albo mniejsze i ze k różne od dwóch
8 paź 19:40
sushi_gg6397228:
a≠0
Δ≥0
−2<x1 <1
−2<x2 <1
8 paź 19:55
KLAUDIA : Ta delta jakaś dziwna wychodzi
8 paź 20:20
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
8 paź 20:27
PW : Klaudio, z tym k ≠2 popełniasz typowy błąd. A co będzie dla k=2? Od tego trzeba zacząć: będzie
równanie
2·2x + 3 = 0,
którego rozwiązanie
spełnia podany warunek.
Liczba mnoga "miejsca zerowe" zwiodła Cię, nie muszą być dwa. Mogą być dwa, może być jedno −
inaczej o to po polsku trudno spytać.
8 paź 20:53
patkiii: PW ma rację, trzeba nie tylko uwzględnić przypadek kwadratowy, ale również liniowy.
a więc przypadek kwadratowy:
I. k≠2
II. Δ≥0
Δ=4k2−12k+24
4k2−12k+24≥0/4
k2−3+6≥0
⇒ k∊R
III. Ponieważ wykresem funkcji f jest parabola, to podany warunek jest równoważny temu, że
wierzchołek paraboli jest zawarty w podanym przedziale oraz wartości funkcji na końcach
przedziału są dodatnie dla k>2i ujemne dla k<2
wyznaczam wierzchołek : x=−k/k−2
−k/k−2>−2 i −k/k−2<1
k∊(−∞,2)u(4,+∞) i k∊(−∞,1)u(2,+∞) ⇒k∊(−∞,1)u(4,+∞) czyli niestety k może być zarówno >2 jaki i
<2
Dla k>2
f(−2)>0 i f(1)>0
tu mamy sprzeczność, a więc bierzemy się za k<2
f(−2)<0 i f(1)<0 ⇒k<−1/3
podsumowując wszystkie warunki przypadku kwadratowego:
k<2 i k<−1/3 i k≠2 ⇒k∊(−∞,−1/3)
Dodając warunek liniowy to odp to k∊(−∞,−1/3) u {2}
8 paź 21:57
KLAUDIA : Niestety nadal nic z tego nie rozumiem, ale dzięki za chęci
8 paź 22:25
PW : Nie dziwię się, bo pewnie
patkiii rozwiązała na kartce, a tu przepisała coś niejasno
(zamiast o iksach pisała o k, co uczyniło myśl nieczytelną).
Obliczam te wartości funkcji f na krańcach przedziału <−2, 1>, czyli dla
x = −2 i dla
x = 1:
f(−2) = (k−2)(−2)
2 + 2k(−2) + 3 = (k−2)·4 − 4k + 3 = −5 (niezależnie od k)
f(1) = (k−2)·1
2 + 2k·1 + 3 = 3k + 1
Widać więc, że przypadek k > 2 i f(−2) > 0 jest niemożliwy. Pozostaje k < 2 i f(1) < 0, czyli
3k + 1 < 0, k < 2,
to znaczy
Warunek na odciętą wierzchołka
dla k < 2 ma postać (mnożymy przez ujemne k−2):
−2(k−2) > − k > k − 2
−2k + 4 > − k > k − 2
Pierwsza nierówność daje 3k < 4 − oczywiste, druga 2k < 2 − też oczywiste. Mówiąc wprost:
parabola ma pierwszą współrzędną wierzchołka "w dobrym miejscu" − w przedziale (−2, 1) dla
wszystkich k < 2.
Podsumowanie: warunki zadania są spełnione dla k spełniających nierówność
lub dla k = 2.
| | 1 | |
Odpowiedź k ∊(−∞, − |
| )∪{2}. |
| | 3 | |
9 paź 19:08