sumowanie
Renn: Witam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak rozgryźć takie zadanie:
∑(k=0 do 9) (−1)kk!(9−k)! − nie wiem, czy dobrze widać; w liczniku jest (−1)k a w
mianowniku k!(9−k)!
8 paź 18:28
sushi_gg6397228:
a co masz z tym zrobić?
8 paź 19:28
Renn: Napisać ile wynosi, wykorzystując wzory skróconego mnożenia
8 paź 19:33
sushi_gg6397228:
przecież tutaj nie ma wzorów skróconego mnożenia
∑2i=0 i = 0+ 1+ 2=..
∑2i=0 i2 = 02+ 12+ 22=..
8 paź 19:36
Renn: Treść: "W tym zadaniu sprawdzamy umiejętność wykorzystania wyrażeń z sumami i iloczynami (czyli
wzory skróconego mnożenia)" − też nie wiedziałam, o co w tym chodzi, dlatego miałam problem...
8 paź 21:31
sushi_gg6397228:
suma ∑, iloczyn ∏ −−> gdzie tu widzisz wzory skróconego mnożenia?
8 paź 21:34
Date: Tylko napisałam, jaka była treść zadania; też nie "widziałam" tam wzorów, dlatego zadałam
pytanie, by się upewnić, czy mam rację. Koniec tematu; a jeżeli mam to sumować na piechotę, to
dziękuję bardzo za takie rozwiązanie − do tego sama doszłam, z tym, że byłoby tu dużo
liczenia; po prostu liczyłam na to, że może jest jakiś łatwiejszy sposób rozwiązania.
8 paź 23:29