wielomiany
anui: rozwiaz nierownosc
x3−x+6>0
8 paź 18:02
ICSP: (x+2)(x2 − 2x + 3) > 0 \\ : x2 − 2x + 3 > 0
(x+2) > 0
x + 2 > 0
x > −2
8 paź 18:05
Kacper:
W(x)=x3−x+6
W(−2)=0
8 paź 18:06
anui: a skad to sie wzielo (x+2)(x2 − 2x + 3) ?
8 paź 18:14
Kacper:
Spójrz na to, co napisałem. Dla x= −2 lewa strona przyjmuje wartość 0, czyli możemy dzielić
przez x+2.
np. schematem Hornera.
8 paź 18:15
ania: no dobrze, ale to jest metoda podstawiania, a mozna jakos inaczej to obliczyc?
8 paź 18:19
ICSP: Oczywiście, ze można inaczej. Tylko w tak prostym przykładzie nie ma potrzeby używać bardziej
zaawansowanych metod.
8 paź 18:37