Udowodnij
jagusia: Udowodnij, że
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
∀n∊ℕ |
| + |
| +...+ |
| > |
| |
| | n | | n+1 | | 2n | | 3 | |
8 paź 17:49
sushi_gg6397228:
indukcje znasz ?
8 paź 19:37
jagusia: tak, ale ciągle dochodzę do sprzeczności w ten sposób..
8 paź 20:05
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
8 paź 20:27
jagusia: sprawdziłam dla n=1, jest ok
2 krok: za n wstawiam k
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| + ... + |
| > |
| |
| k | | k + 1 | | 2k | | 3 | |
3 krok: za n wstawiam k+1
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| + ... + |
| > |
| |
| k+1 | | k + 2 | | 2(k+1) | | 3 | |
| | 1 | |
teraz obustronnie dodałam |
| , żeby móc skorzystać z założenia indukcyjnego |
| | k | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| > |
| + |
| k | | k+1 | | k + 2 | | 2(k+1) | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ... + |
| + |
| + |
| k | | k+1 | | k + 2 | | 2k | | 2k+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
teraz wiem, że suma |
| + |
| + |
| + ... + |
| > |
| | k | | k+1 | | k + 2 | | 2k | |
więc
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| powinna być większa od |
| ? |
| 2k+1 | | 2k+2 | | k | |
8 paź 20:51
sushi_gg6397228:
3 krok do bani
8 paź 20:53
jagusia: i tyle z pomocy?
8 paź 20:56
PW : | | 1 | | 1 | |
Lepiej po lewej dodać |
| (bo potrzebny) i odjąć |
| (bo nie można oszukiwać). |
| | k | | k | |
8 paź 21:14
jagusia: | | 1 | |
Czyli nie powinnam przenosić tego |
| na prawą stronę? |
| | k | |
8 paź 21:23
sushi_gg6397228:
szacowanie pierwsze jest za grube
policz po kolei dla k=1;2;3;4;5 ile wyniosą kolejne sumy
8 paź 21:28
PW : | | 1 | |
Nie, po to dodajemy |
| , żeby po lewej skorzystać z założenia indukcyjnego dla początkowych |
| | k | |
wyrazów. Dostajemy coś większego od
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + |
| − |
| |
| | 3 | | 2k+1 | | 2k+2 | | k | |
| | 2 | |
− i z tym walczyć, żeby pokazać, że jest większe od |
| , jak mówi teza. |
| | 3 | |
8 paź 21:30
jagusia: i w tym miejscu właśnie wychodzi mi sprzeczność
8 paź 21:38
PW : No właśnie,
sushi ma rację, to się nie uda. Znam to zadanie, ale z liczbą
po prawej stronie i pierwszym wyrazem po lewej równym
8 paź 21:38
jagusia: W każdym razie, dziękuję bardzo za chęć pomocy, jeszcze trochę pewnie nad nim posiedzę..
8 paź 21:43
b.: W takiej sytuacji trzeba sobie coś wyczarować po prawej stronie. Np. wydaje mi się, że dałoby
się udowodnić krok indukcyjny dla
po prawej stronie. Nie dla n>=1, ale chyba dla n>=7 albo 8. Pozostaje wtedy sprawdzenie ręczne
brakujących przypadków.
8 paź 23:03
PW : Tezę trzeba poprawić i będzie do udowodnienia.
| | 1 | | 1 | | 13 | |
Jeżeli po lewej będzie sumowanie od |
| do |
| , a po prawej |
| to teza będzie |
| | n+1 | | 2n | | 24 | |
prawdziwa:
| | 13 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lewa strona będzie większa od |
| + |
| + |
| − |
| = |
| | 24 | | 2k+1 | | 2k+2 | | k+1 | |
| 13 | | (4k+3)(k+1) | | 4k2 +6k +2 | |
| + |
| − |
| = |
| 24 | | (2k+2)(2k+1)(k+1) | | (2k+2)(2k+1)(k+1) | |
| | 13 | | 4k2 + 7k + 3 | | 4k2 +6k +2 | |
= |
| + |
| − |
| = |
| | 24 | | (2k+2)(2k+1)(k+1) | | (2k+2)(2k+1)(k+1) | |
| | 13 | | k + 1 | | 13 | |
= |
| + |
| > |
| . |
| | 24 | | (2k+2)(2k+1)(k+1) | | 24 | |
| | 13 | |
Takie twierdzenie znam. Liczba |
| jest mniejsza od 0,542, i to oszacowanie nie da się |
| | 24 | |
poprawić − ułamek
występujący na końcu jest mały (maleje wraz ze wzrostem k), np, dla k = 10 jest równy zaledwie
8 paź 23:17
b.: Lewa strona dąży do ln 2 = 0,693..., więc przynajmniej dla dużych n oryginalna nierówność
Jagusi też zachodzi
8 paź 23:34
PW : Pytanie zatem do jagusi:
− Rzeczywiście miała to być indukcja (koniecznie), czy może być szacowanie całki polami
prostokątów?
9 paź 00:31
jagusia: dostałam to na zadanie domowe na 2 ćwiczeniach na studiach matematycznych... znamy jedynie
indukcję

ale chętnie zrozumiem jakiekolwiek rozwiązanie
9 paź 08:27
b.: spróbuj więc tak jak pisałem o 23:03
9 paź 14:46
jagusia: czyli jeśli chcę wzmocnić tezę to mogę sobie po prostu założyć, że lewa strona będzie nadal
większa, nawet jeśli po prawej coś dodam, tak? I wtedy dalej sprawdzić po prostu, czy to
| | 1 | |
pasuje? bo jak dodałam to |
| to za pomocą indukcji wyszło mi, że jest prawdziwe |
| | n+1 | |
dla wszystkich n mniejszych od − 16 i większych od −5 czyli dla wszystkich naturalnych po
prostu
10 paź 12:17
PW : Nie przeliczyłem tego, ale mam jakiś pomysł.
Mając tezę dla n = k+1 dodać po lewej stronie
dwa wyrazy ( i oczywiście odjąć):
po czym skorzystać z założenia indukcyjnego dla
n = k−1.
Trzeba będzie walczyć z paskudną sumą
czterech końcowych ułamków, od której będziemy
odejmować dwa dopisane.
Jeżeli to nie poskutkuje, to powiesz "przynajmniej próbowałam" i przygotujesz na zajęcia
łatwiejszą tezę z 8 października z 23:17.
10 paź 13:17
b.: @PW: bezpośrednio oryginalnej nierówności się indukcyjnie nie udowodni, bo ciąg po lewej
stronie nierówności jest malejący. Skorzystanie z zał. ind. dla n=k−1 nic tu nie pomoże.
@jagusia:
No tak, dowodzimy indukcyjnie czegoś trochę mocniejszego. Czasami tak się da.
Modyfikując Twój rachunek z 8 X, 20:51, dostajemy do udowodnienia nierówność:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| > |
| + |
| − |
| |
| | 2k+1 | | 2k | | k | | k+2 | | k+1 | |
i ona zdaje się zachodzi dla k>1 (gdyby zastąpić ostra nierówność słabą, co też można zrobić,
bo teraz mamy dodatkowy składnik po prawej oprócz 2/3, to wtedy jest OK dla k>=1)
Tzn. z tym −16 i −5 coś mi się nie zgadza.
Pamiętaj jeszcze o pierwszym kroku.
10 paź 13:41