dla jakich wartości parametru k
Zadaniowiec: Kolejne zadanie, z którym mam mały problem w końcowej jego fazie (chyba)
mianowicie:
dla jakich wartości parametru k równanie −x2+(k−2)x−k2+6k−8=0 ma dwa pierwiastki różnych
znaków
i suma tych pierwiastków nie należy do przedziału (−1,5, 1,5)
Δ>0
k2−4k+4+4k2−24k+32>0
5k2−29k+36>0
Δ=121
k1 = 95
k2 = 4
k∊(−∞, 23) v (4, +∞)
x1x2 < 0
x1x2 = k2−6k+8
k2−6k+8 < 0
Δk = 4
k1 = 2
k2 = 4
k∊(2, 4)
x1+x2 = k−2
nie wiem właśnie co teraz wykonać, aby suma pierwiastków nie należała do tego przedziału (−1,5,
1,5)
8 paź 17:37
J:
tzn: x1 + x2 ≤ − 1,5 lub x1 + x2 ≥ 1,5
8 paź 17:41
Zadaniowiec: racja, dziękuję
nie wiem czemu tak często zapominam o takich podstawowych sprawach
a nie powinno być raczej x1+x2 < −1,5 lub x1x2 > 1,5?
8 paź 17:44
Zadaniowiec: x1+x2 < −1,5 lub x1+x2 > 1,5 *
8 paź 17:45
J:
nie ..bo przedział (−1,5 ; 1,5) jest otwarty
8 paź 17:45
Zadaniowiec: no tak, teraz już wszystko rozumiem. dziękuję
8 paź 17:46
J:
czyli liczby: −1,5 oraz 1,5 są poza przedziałem
8 paź 17:46