Oblicz kąty w ostrosłupie
Majkaaa18: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędzie podstawy i krawędzie boczne
mają równą długość.Oblicz miarę konta:
a)nachylenia krawędzi bocznej do podstawy
b)nachylenie ściany bocznej do podstawy
c) między sąsiednimi ścianami bocznymi
8 paź 17:12
olekturbo: moze cos sama?
z c) mozesz miec jedynie problem
8 paź 17:14
Kacper:
miarę konta? zapewne oznacza to zasobność środków na koncie?
8 paź 17:27
dero2005:

a = l
d = a
√2
| | d2 | | a√22 | | a√2 | | a√2 | |
cosα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | l | | a | | 2a | | 2 | |
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√a2 − a24 =
a2√3
| | a2 | | a2 | | √3 | |
cosβ = |
| = |
| = |
| |
| | hs | | a√32 | | 3 | |
a*h
s = n*l
| | a*hs | | a*a√32 | | a√3 | |
n = |
| = |
| = |
| |
| | l | | a | | 2 | |
d
2 = 2n
2 − 2n
2cosγ
cosγ = .... dokończ
8 paź 18:05