Znajdz wszywstkie liczby naturalne...
Zadaniowiec: Witam, jak dalej się zabrać za to zadanie?
Znajdź wszystkie liczby naturalne n, aby liczba n2−9n+20 była pierwsza
Δ=1
n1=4
n2=5
n2−9n+20 = (n−4)(n−5)
teraz te "enki" trzeba przyrównać do jakiejś liczby? próbowałem
n−4=1 n−5=1
n=5 n=6
w odpowiedziach jest 3 lub 6
8 paź 16:01
Bogdan:
a do czego potrzebna jest Tobie Δ?
8 paź 16:08
henrys: to są dwie sąsiednie liczby, ich iloczyn będzie liczba pierwszą ⇔ gdy mniejsza liczba będzie 1
a większa dwójką,
czyli gdy n−5=1 ⇔n=6 (n−4=2)
lub mniejsza będzie −2 a większa −1,
czyli gdy n−5=−2 ⇔ n=3 (n−4=−1)
8 paź 16:11
Zadaniowiec: Próbowałem to rozwiązywać, więc i deltę obliczyłem z rozpędu (pierwiastki)
wiem, wystarczyło to rozłożyć automatycznie na czynniki, ale nie wiem jak to teraz rozwiązać do
końca
8 paź 16:12
Zadaniowiec: Dziękuję za wytłumaczenie
8 paź 16:18
Bogdan:
Można w ten sposób:
n*(n − 9) + 20 = k,
jeśli n jest liczbą nieparzystą, to n−9 jest liczbą parzystą i iloczyn n(n − 9) jest liczbą
parzystą,
jeśli n jest liczbą parzystą, to iloczyn n(n − 9) jest liczba parzystą,
liczba 20 jest oczywiście liczbą parzystą.
Jedyną liczbą parzystą i pierwszą jest liczba k = 2
n2 − 9n + 20 = 2 ⇒ n2 − 9n + 18 = 0 ⇒ (n − 3)(n − 6) = 0 ⇒ n = 3 lub n = 6
8 paź 16:27