matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uprosc wyrazenia
x:
x−y
b)
, x, y > 0
√
x
+
√
y
x−y
c)
, x nie jest rowne y
3
√
x
−
3
√
y
d)
√
2x+2
√
2x−1
−
√
2x−2
√
2x−1
, x>1
8 paź 15:26
x:
ktos wie
8 paź 15:33
PW :
Wszyscy wiedzą. b) a
2
− b
2
= (a−b)(a+b) stąd
a
2
−b
2
= a − b.
a+b
Wystarczy to zastosowac dla a =
√
x
i b=
√
y
.
8 paź 15:44