oblicz pochodną
Marta: 2x+sin2x
8 paź 14:47
piotr1973: 2+2*cos2x
8 paź 14:47
olekturbo: f(x) = 2x + sin2x
f'(x) = 2 + cosx * 2 = 2cosx+2
8 paź 14:49
Marta: Piotr1973, tam nie powinien być minus?
8 paź 14:52
J:
nie ..jest dobrze
8 paź 14:53
Marta: w zbiorze odpowiedzią jest 4cos2x
8 paź 14:53
olekturbo: Nie. Zgubilem 2x
f'(x) = 2cos2x+2
8 paź 14:54
Marta: aa no tak, przepraszam
8 paź 14:54
J:
bo to jest to samo
8 paź 14:55
Benny: Odpowiedź jest dobra, cos2x=2cos2x−1
8 paź 14:56
Marta: dziękuję
8 paź 14:56
J:
cos2x = 2 = 2cosx − 2sin2x + 2 sin2x + 2cos2x = 4cos2x
8 paź 14:56