Rozwiaz rownanie
@: ||x|+3|=1
8 paź 14:31
Krzyś : ||x|+3|=1
|x|+3=1 lub |x|+3=−1
|x|=4 lub |x|=2
x=4 lub x=−4 lub x=2 lub x=−2
8 paź 14:34
@: Krzys, tyle ze w odp. jest brak rozwiazan
8 paź 14:36
J:
oj nie tak
8 paź 14:36
J:
bo rzeczywiście brak
8 paź 14:37
pigor: ..., chyba żartujesz

odp. natychmiast [cx∊∅]] (zero rozwiązań)
a jak chcesz pisać to tylko z definicji |x| masz kolejno :
||x|+3|=1 ⇔ |x|+3=−1 v |x|+3=1 ⇔ |x|=−4 v |x|=−2 ⇔ x∊∅ v x∊∅ ⇔
x∊∅
8 paź 14:38
J:
⇔ IxI = −2 (sprzeczność) lub IxI = −4 (sprzeczność)
8 paź 14:38
olekturbo: |x| + 3 = 1 v |x| + 3 = −1
|x| = −2 v |x| = −4
sprzeczne | sprzeczne
bo |x| jest zawsze ≥ 0
8 paź 14:39
@: a móglby ktos wytlumaczyc dlaczego −2 i −4 sa sprzeczne?
8 paź 14:40
Krzyś : Pokręciłem minusy... wartośc bezwzględna ujemna być nie może, sorki
8 paź 14:40
@: aa ok dzieki
8 paź 14:41
@: wlasnie mi chodzilo o |x|≥0
dzieki dzieki
8 paź 14:42
PW : Rozwiązywanie tego równania w jakikolwiek sposób przeczy rozsądkowi. Mamy do czynienia z liczbą
większą od 3 lub równą 3:
|x| + 3 ≥ 3
dla wszystkich x∊R. Wartość bezwzględna tej liczby to ta sama liczba, nie może być równa 1.
Nic nie liczymy, piszemy: nie ma rozwiązań, gdyż lewa strona jest równa co najmniej 3.
8 paź 15:40