Logarytmy
Maryla27: | | 1 | | 1 | | | | 1 | |
(log4 |
| −log4 |
| )3=(log4 |
| )3=(log4 |
| *U |
| | 2 | | 16 | | | | 2 | |
{16}{1})
3=(log
48)
3=
Proszę o pomoc.
8 paź 14:29
J:
| | 1 | | 3 | |
= (log48)3 = ( |
| log223)3 = ( |
| )3 |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 14:35
Maryla27: Bardzo dziękuję.
8 paź 14:37
Maryla27: Przepraszam, ale nie mogę dojść skąd 1/2.
8 paź 14:42
Maryla27: Proszę o podpowiedź.
8 paź 15:05
J:
| | 1 | |
log48 = log228 = |
| log28 |
| | 2 | |
8 paź 15:08
PW : Można z definicji (w ten sposób nie musimy pamiętać wzorów):
| | 3 | |
log48 = x ⇔ 4x = 8 ⇔ 22x = 23 ⇔ 2x = 3 ⇔ x = |
| . |
| | 2 | |
Mamy obliczyć
| | 3 | | 27 | |
(log48)3 = x 3 = ( |
| )3 = |
| |
| | 2 | | 8 | |
8 paź 15:19
Maryla27:
Dziękuję bardzo.
8 paź 15:36