logarytmy
samouk: 12log(2x−6) − log(x−3) = 0
bylbym wdzieczny gdyby ktos pomogl, nie mam pojecia jak to ugryzc
8 paź 13:42
J:
⇔ (2x − 6)1/2 = x − 3
8 paź 13:45
5-latek: Najpierw zrobic
2x−6>0 i x−3>0
8 paź 13:47
pigor: ..., o

samouk

, to może patrz i myśl ucząc się na rozwiązaniu
np. tak :
12 log(2x−6)−log(x−3)= 0 / *2 ⇔ log((2(x−3))− 2log(x−3)= 0 i x−3>0 ⇔
⇔ log2−log(x−3)− 2log(x−3)= 0 i (*)
x>3 ⇒ log2= 3log(x−3) ⇔
⇔ log(x−3)
3 = log2 ⇔ (x−3)
3 =2 ⇔ x−3=
3√2 ⇔
x= 3+3√2 i x>3 ....
8 paź 14:02
olekturbo: x>3
2x−6 = (x−3)
2
2x−6 = x
2−6x+9
x
2−8x+16 = 0
Δ = 64 − 64 = 0
nie powinno wyjsc tak?
8 paź 14:05
J:
powinno wyjść: x = 5
8 paź 14:06
olekturbo: no tak

x
2−6x+15 = 0
Δ = 4
x2 = 5
8 paź 14:11
pigor: .., kurde, ja w 2−giej linijce zamiast plus (+) mam minus (−)
powinno być log2
+log(x−3) itd. itp łatwo

przepraszam ...i znikam
8 paź 14:15