oblicz
aga1234: Liczba r jest najmniejszą liczbą rzeczywistą spełniającą nierówność
(to jest ułamek w wartości bezwzględnej)
|x−√2|
|−−−−| ≤ √2
|1−√2|
Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby r.
Jak się to robi?
8 paź 13:07
5-latek: |1−√2|= ?
8 paź 13:15
aga1234: to mianownik
8 paź 13:17
5-latek: Tak aga ja wiem ze to mianownik .
Ja się pytam ile to jest rowne . Zauwaz ze 1−√2 <0 wiec |1−√2| jest rowne ?
8 paź 13:23
PW : A "bez kreseczek"?
8 paź 13:23
===:
wiesz,że 1−
√2 to liczba ujemna
zatem
|x−
√2|≤
√2(
√2−1)
dalej sama
8 paź 13:26
5-latek: Watpie ze by wiedziała dlaczego z |1−
√2| zrobilo się nagle
√2−1
Ale może wie
8 paź 13:28
5-latek: aga w poprownaniu z geometria to jest proste .
Zastosuj definicje wartości bezwzględnej i będziesz wiedziała dlaczego .
ja za chwile spadam do pracy wiec jeśli się odezwiesz to ktoś pokaze
8 paź 13:33
aga1234: 5−latek, wiem co to wartosc bezwzgledna.
dziekuje bardzo za podpowiedz ===
8 paź 13:37
jamir: mi wyszlo r=2√2−2
8 paź 13:42
===:
8 paź 13:51
Maryla27:
| | 1 | | 1 | | | |
(log4 |
| −log4 |
| )3=(log4 |
| )3= |
| | 2 | | 16 | | | |
| | 1 | | 16 | |
(log4 |
| * |
| )3=(log48)3 |
| | 2 | | 1 | |
Proszę o pomoc.
wynik 3i3/8
8 paź 14:25