matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz logarytm
dopio:
Wiemy, że log
20
3=a oraz log
20
5=b. Uzasadnij, że log
30
8= 3 (1−a−b). Obliczyłam: log
30
8 = log
20
8 / log
20
30 = log
20
(2x2x2)/ log
20
(3x5x2) = 3x log
20
2/ log
20
5+ log
20
3 + log
20
2 = 3x log
20
2/ a+b+ log
20
2 i dalej nie wiem jak to zrobić
8 paź 12:58
pigor:
..., cóż, nie widzę. wyjścia z tej sytuacji, uważam, że masz
złe dane
; powinny być log
30
3=a i log
30
5=b, wtedy wyjdzie co trzeba, ..
8 paź 13:50