Zamiana znaku pod wartością bezwzględną
tony67: Cześć!
Chciałbym zapytać czy w zadaniach z wartością bezwzględną zawsze wolno zamienić wewnątrz znaki,
aby uniknąć nadmiaru minusów?
Przykładowo:
|−x+3| = |x−3| i tak dalej...
Czy są tu jakieś wyjątki?
8 paź 11:30
===:
zawsze jako, że |a|=|−a|
8 paź 11:32
tony67: Dziękuję bardzo. Trzeba to jakoś uzasadniać czy taki krok w zadaniu nie powinien budzić
wątpliwości nauczyciela (w sensie że nie robię własnego zadania).
8 paź 16:53
J:
nie trzeba ...ale: I−aI = I−1*aI = I−1I*IaI = 1*a = a
8 paź 16:54