Oblicz pochodną
Marta: | | a−x | |
obliczyć pochodną |
| ; a>0 |
| | √a2−x2 | |
8 paź 11:02
Janek191:
| | ( a − x) ' *√a2 − x2 − (a − x)*(√a2 − x2) ' | |
f '(x) = |
| = |
| | (√a2 − x2)2 | |
8 paź 11:28
Marta: | | −x | |
dzięki, tak robiłam,ale cos mi nie wychodzi. czy pochodna √a2−x2 = |
| ? bo |
| | √a2−x2 | |
może tu gdzie robię błąd?
8 paź 11:53
Marta: | | x2−3x+2 | |
i jeszcze ma problem z tym przykładem√ |
| ,żeby obliczyć mam tak samo jak |
| | x2−7x+12 | |
w poprzednim przykładzie podstawić do tego wzoru,czy jest jakiś inny sposób?
8 paź 11:56
Marta: caly ułamek jest pod pierwiastkiem
8 paź 11:57
Marta: dobra to drugie już wiem
8 paź 11:58