ekstrema
Gość: pochodna z tego f(x,y)=ex(2x+y2)
czy dobrze wyliczyłem
dfdx= 2ex, dfdy=2yex ?
8 paź 11:02
J:
pierwsza żle , druga dobrze
8 paź 11:27
Janek191:
| d f | |
| = ex*( 2 x + y2) + ex*2 = ... |
| d x | |
8 paź 11:31
Janek191:
Powinno być:
lub
f '
x( x, y) =
8 paź 11:33
Gość: czemu tam jest jeszcze +ex*2?
8 paź 11:34
Gość: aha dobra już czaje
8 paź 11:36
Gość: czyli będzie dfdx=4ex+exy2
8 paź 11:37
Gość: a jak rozwiązać taki układ równań?
4ex+exy2=0
2yex=0
8 paź 11:38
J:
dalej masz źle pochodną po x
8 paź 11:41
Janek191:
Z 2) ⇒ y = 0 , bo ex > 0
Wstaw do 1)
8 paź 11:41
Gość: dfdx=2xe
x+e
xy
2+2e
x
8 paź 11:51
J:
teraz dobrze
8 paź 12:02
Gość: skąd wiadomo, że y=0, bo nie czaję?
8 paź 12:22
J:
2yex = 0 ⇔ y = 0 , bo: ex ≠ 0
8 paź 12:36
Gość: aha dobra, przecież jeżeli liczba nie jest równa zero to można przez nią dzielić,mnożyć.
Zapomniałem o tym
8 paź 12:39
Gość: a pochodna z tego f(x,y)=2xe
x+e
xy
2+2e
x to ile będzie?
df/dy=2e
x ,a df/dx=? 4e
x+2xe
x+e
xy
2
8 paź 13:17
J:
dobrze
8 paź 13:19
Gość: dzięki
8 paź 13:26