Trojkaty
5-latek:

Twierdzenie :
W trójkącie równoramiennym kąty przy podstawie sa rowne
Dowod :
Niech w trojkacie ABCjest |AC|=|BC| prowadzimy dwusieczna CD kąta C . dzieli ona trokat ABC
na dwa trojkaty przystające czyli ACD i BCD na mocy cechy (bkb)
Teraz pytanie
Będą to boki AC i BC oraz CD ? bo musi być kat zawarty miedzy bokami ?
Stad kąt A =kątowi B
Jakie jeszcze własności trojkata równoramiennego ABC daje jeszcze przystawanie trojkątow ADC I
BDC (rysunek
8 paź 10:27
5-latek: Potem jeszcze mam3 zadanka
nr 1 Udowodnij ze w trojkacie równoramiennym srodkowe ramion sa rowne
nr 2) Udowodnij z ew trojkacie równoramiennym dwusieczne kątow przy podstawie sa rowne
nr 3) Udowodnij z ew trójkącie równoramiennym srodkowa poprowadzona do podstawy jest również
dwusieczna i wysokoscia
Pewnie należy skorzystać z przystawania trojkatow .
8 paź 13:21
5-latek:
8 paź 22:46
Mila:
Tak , rysuj, zaznacz równe odcinki i kąty.
8 paź 22:57
5-latek: Dobrze
Milu 
W sobote mam wolne wiec się tym zajme
8 paź 23:06
5-latek: Teraz wlasnie zaczalem przerabiac Figury geometryczne . Przedtem pominalem ten rozdzial
8 paź 23:18
5-latek :

No to w takim razie nr z 13:21
Trojkat rownoramienny i AC=BC
mamy tu udowodnic ze BD=AE
Wiemy ze AD=BE \
∡BDA=∡AEB
Wiemy ze trojkaty ADB i AEB maja maj wspolne ramie AB
10 paź 19:55
5-latek : Nie dopisalem dobrze nr 1 (czyli chodzi o srodkowe
10 paź 19:57
5-latek: Może ktoś to rozpisać ?
10 paź 20:12
Mila:
Skąd wiesz , że zielone kąty równe?
∡ABE=∡B AD
cecha bkb
10 paź 20:15
5-latek:

Dobry wieczor
Milu 
Wiem z tego ze srodkowa dzieli bok na polowe a tu zalozylem ze AC=BC
Teraz
AD=BE
∡ABE=∡BAD
Teraz na postawie cechy bkb trojkaty ADB i AEB sa przystające i z tego wynika ze AE=BD
10 paź 20:26
Mila:
Tak
10 paź 20:31
5-latek: dziekuje Ci

Za jakas chwile poproszse Cie o sprawdzenie następnych
10 paź 20:38