Granica funkcji w punkcie
Molsia: Pomożecie ?
lim 1 5
___ − ______________
x−>2 x−2 x3 − 2x2 +x −2
8 paź 10:24
Bogdan:
Wykonaj podane działanie odejmowania (znajdź wspólny mianownik) i zapisz wyrażenie
w postaci jednego ułamka
8 paź 10:57
Krzyś : | | x3−2x2+x−2 | | 5x−10 | |
limx→2 |
| − |
| = |
| | (x−2)(x3−2x2+x−2) | | (x−2)(x3−2x2+x−2) | |
| | x3−2x2+x−2−5x+10 | |
limx→2 |
| =... |
| | (x−2)(x3−2x2+x−2) | |
8 paź 11:03
Benny: @
Krzyś po co tak utrudniać?
| | 1 | | 5 | | x2−4 | |
limx→2 |
| − |
| =limx→2 |
| = |
| | x−2 | | (x−2)(x2+1) | | (x−2)(x2+1) | |
| | (x−2)(x+2) | |
=limx→2 |
| i dalej już chyba jasne |
| | (x−2)(x2+1) | |
8 paź 11:10