Długość łuku
Gość: Obliczyć długość łuku krzywej będącej wykresem funkcji f(x)=14(x2−2lnx) dla 1≤x≤e.
Ktoś pomoże? Od czego zacząć?
8 paź 09:45
J:
ILI = a∫b √1 + [f'(x)]2 dx
8 paź 10:07
Gość: Czy pochodna wyjdzie 12x−12x ?
8 paź 10:25
J:
tak
8 paź 10:27
Gość: To pod pierwiastkiem muszę teraz sprowadzić do wspólnego mianownik?
8 paź 10:33
J:
podnieś pochodną do kwadratu
8 paź 10:59
Gość: | | 1 | | x | | 1 | |
wychodzi mi |
| x2− |
| + |
| |
| | 4 | | 2x | | 4x2 | |
8 paź 11:06
J:
skróć drugi człon przez x ... teraz dodaj 1 i licz całkę oznaczoną w granicach: <1,e>
8 paź 11:38
Gość: drugi człon tzn.?
8 paź 11:54
8 paź 12:01
Gość: po usunięciu pierwiastka wychodzi mi ∫1+12x−1√2+12xdx Ktoś potwierdzi?
8 paź 12:19
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ [ |
| x2 + |
| + |
| ]dx |
| | 4 | | 4x2 | | 2 | |
8 paź 12:38
Gość: Nie czaje mógłbyś to jakoś rozpisać?
8 paź 12:41
Gość: a gdzie zniknął ci pierwiastek
8 paź 12:51
Gość: i 1
8 paź 12:52
J:
racja .... zgubiłem
| | (x2 + 1)2 | |
... po uproszczeniu ( wspólny mianownik ) = ∫√ |
| dx |
| | 4x2 | |
8 paź 12:59
Gość: | | (x2+1) | |
czy mogę pozbyć się pierwiastka w taki sposób ∫ |
| dx  |
| | 4x | |
8 paź 13:08
J:
w mianowniku : 2x
8 paź 13:12
piotr1973: możesz bo to co ci wychodzi jest >0 w przedziale 1 do e
8 paź 13:15
Gość: a jakieś dalsze podpowiedzi jak wyliczyć tę całkę?
8 paź 13:20
Gość: policzyłem przez podstawienie za t=x
2+1
dt2=x i wyszło mi
12(x
2+1)
2+c
8 paź 13:25
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| xdx + ∫ |
| * |
| dx |
| | 2 | | 2 | | x | |
8 paź 13:25
J:
jakie podstawienie ? ...
źle policzyłeś ... patrz wyżej
8 paź 13:26
Gość: czyli będzie 14x2+12lnIxI+c i później wstawiam granice i wyliczam?
8 paź 13:33
J:
dokładnie
8 paź 13:38