8 paź 08:34
===:
... równanie ... nierówność ... jaka różnica ...
8 paź 09:26
Krzyś :
|x|=x
3+x
x=x
3+x lub x=−x
3−x
−x
3=0 lub x
3+2x=0
x=0
Odp. x = 0
...jeżeli jest to równanie
8 paź 10:05
5-latek: No i pięknie
A przez 0 można dzielic tak ?
8 paź 10:08
Krzyś : Jeżeli zrobiłem gdzieś błąd to mnie popraw @ 5−latek, wole zrobić tu błąd niż na maturze
8 paź 10:17
===:
1)... to zdecyduj się co tam masz ... równanie czy nierówność
2)teoria też nie gryzie
3)zacznij od dziedziny
8 paź 10:19
===:
... a błędów to nasiałeś multum ... cienko widzę tą maturę
8 paź 10:24
Krzyś : Nie załamuj mnie

Wiem że zapomniałem o dziedzinie ale jeszcze jakieś błędy porobiłem?
8 paź 10:26
===:
−zasadnicza różnica w rozwiązywaniu równań i nierówności ... w nierównościach nie można
mnożyć "na krzyż" jeśli nie mamy pewności co do znaku
− x
3+2x=0 ⇒ x=0 to już szczyt
8 paź 10:48
Krzyś : x
3+2x=0
x(x
2+2)=0 nawias jest chyba nierozkładalny na czynniki więc x=0
Zle to robie

8 paź 10:56
===:
...tyle, że dziedzina "cierpi"
8 paź 11:07
Krzyś : No wiem, często zdarza mi sie zapomnieć o dziedzinie, chyba wytatuuję sobie na nadgarstku:
PAMIĘTAJ O DZIEDZINIE

8 paź 11:10
===:
DZIEDZINA I ZAŁOŻENIA
8 paź 11:15
pigor: ..., nie wiem co to za maniera w szkołach
mając do rozwiązania nierówność rozwiązuje się równanie
no to ...

może pokażę (podsumuję) np. tak ;
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| ⇔ |
| ≤ |
| /*x2(x2+1)|x| i (*)x≠0 ⇔ |
| x3+x | | |x| | | x(x2+1 | | |x| | |
⇔ x|x| ≤ x
2(x
2+1) ⇔ (x
2− x
2(x
2+1)≤ 0 i x>0) v (−x
2− x
2(x
2+1) ≤ 0 i x<0) ⇔
⇔ ( x
2(1−x
2−1) ≤ 0 i x >0 ) v ( −x
2(1+x
2+1) ) ≤ 0 i x< 0) ⇔
⇔ ( −x
4≤ 0 i x>0 ) v ( −x
2(x
2+2) ) ≤ 0 i x<0) ⇔
⇔
x >0 v x< 0 ⇔
x∊(−∞;0) U (0;+∞), czyli
x∊R \ {0}. ...
8 paź 13:03