PI | 2PI | nPI | nPI | n+1 | ||||||
sin | +sin | +...+sin | =2sin | sin | PI | |||||
3 | 3 | 3 | 6 | 6 |
π | nπ | |||
"Sumuj wszystkie składniki, od pierwszego równego sin | , kończąc na sin | ". | ||
3 | 3 |
1·π | ||
Po chłopsku: "Pierwszym i ostatnim składnikiem po lewej stronie dla n = 1 jest sin | ", | |
3 |
π | ||
sin | . | |
3 |
π | π | |||
brać sin | +sin | (bo pierwszy i ostatni), tak jednak nie jest, liczba n = 1 mówi | ||
3 | 3 |
π | π | π | ||||
sin | = 2sin | cos | , | |||
3 | 6 | 6 |
π | 2π | |||
a ponieważ cos | = sin | , co wiemy bo uczyliśmy się tych wartości na pamięć, | ||
6 | 6 |
π | π | 2π | ||||
sin | = 2sin | sin | , | |||
3 | 6 | 6 |
π | 2π | kπ | (k+1)π | |||||
sin | +sin | +...+sin | + sin | = (korzystamy z założenia indukcyjnego | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
kπ | (k+1)π | (k+1)π | ||||
dla początkowych k składników) = 2sin | sin | + sin | . | |||
6 | 6 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |