wyrażenia algebraiczne
pawko392: Jak to rozpisać?
(m2+2m−4)2 ?
7 paź 23:20
ICSP: (m2 + 2m − 4)(m2 + 2m − 4) = ...
7 paź 23:22
pawko392: Dzięki
7 paź 23:23
daras:
7 paź 23:24
5-latek: najlepiej to pomnóż sobie
jest taki wzor
(a+b+c)2= a2+2ab+b2+2ac+2bc+c2=a2+b2+c2+2(ab+ac+bc)
7 paź 23:25
daras: ... = m4 − 4m3 − 4m2 −16m + 16
7 paź 23:26
pawko392: (m2+2m−4) ..? Będzie to z wzoru skróconego mnożenia? ale jak ze znakami?
7 paź 23:26
daras: a po co wzór pamiętać

mnóż po kolei przez każdy wyraz i redukuj
7 paź 23:27
pawko392: Aaa, utrudniam sobie życie.
7 paź 23:27
5-latek: daras żeby nie mieć na starośc zaniku pamięci
7 paź 23:28
pawko392: W moim przypadku w ostatnim nawiasie będzie .. −ac−bc) ?
7 paź 23:31
daras: na to już nie mamy wpływu, to kwestia genów i złego krążenia więc
7 paź 23:32
5-latek: najpierw sobie wymnóż te nawiasy i zapisz wynik
Potem jeśli chcesz to pobaw się tym wzorem i zobacz czy wyszlo to samo
7 paź 23:34
5-latek: Na sobote kupie sobie Dawid Morgan (koszerne
7 paź 23:35
pawko392: tak, to samo.
7 paź 23:36
daras: Morgan to rum czy tecquila ?
7 paź 23:44
bezendu:
Chyba Captain Morgan.
8 paź 01:00