| 2 | ||
3) Obwod rownolegloboku wynosi 66cm.jeden bok jest 2 | razy krotszy od drugiego a kat | |
| 3 |
a −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> dłuższy bok
b = a − 8/3−−−−−−−−−−> krótszy bok
obw= 2 a + 2b
2 a + 2 ( a − 8/3) = 66
2a + 2a − 16/3 = 66
4a = 66 + 16/3
4a = 198/3 +16/3
4a = 214/3
a = 214/3 * 1/4
a = 17,8 cm a= 17,8 cm
b= 17,8 − 8/3= 178/10 − 8/3=
534/30 − 80/30 = 454/30= 15,1
b= 15,1 cm
cos α = x/b
x= cosα *b
x= 1/2 * 15,1
x = 7,55 x= 7,55 cm
h kw= b kw − x kw
h kw =15,1 −7,55
h kw =7,55 h = 7,55
Pole;
P = 17, 8 * 7,55
P= 134,39
a −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> dłuższy bok
b = a − 8/3−−−−−−−−−−> krótszy bok
obw= 2 a + 2b
2 a + 2 ( a − 8/3) = 66
2a + 2a − 16/3 = 66
4a = 66 + 16/3
4a = 198/3 +16/3
4a = 214/3
a = 214/3 * 1/4
a = 17,8 cm a= 17,8 cm
b= 17,8 − 8/3= 178/10 − 8/3=
534/30 − 80/30 = 454/30= 15,1
b= 15,1 cm
cos α = x/b
x= cosα *b
x= 1/2 * 15,1
x = 7,55 x= 7,55 cm
h kw= b kw − x kw
h kw =15,1 −7,55
h kw =7,55 h = 7,55
Pole;
P = 17, 8 * 7,55
P= 134,39