Rozwiąż równanie
M: Rozwiąż równanie 8x+18x−2*27x=0
7 paź 22:07
olekturbo: 23x + 32x * 2x − 2 * 33x / 2x
7 paź 22:10
Eta:
x=0
7 paź 22:12
olekturbo: Eta rozwiniesz bo nie wiem ale nie wychodzi
7 paź 22:13
M: Ale jeśli podzielę przez 2x to otrzymam 22x+32x−21−x*33x i dalej nie wiem co z tym
zrobić
7 paź 22:15
ICSP: podziel równanie stronami przez 18x.
7 paź 22:15
Janek191:
(2
x)
3 + (3
x)
2*2
x − 2*(3
x)
3 = 0 / : (3
x)
3
| | 2 | | 2 | |
[( |
| )x]3 + ( |
| )x − 2 = 0 |
| | 3 | | 3 | |
t
3 + t − 2 = 0
t = 1
t
3 + 2 t − t − 2 = 0
t*( t
2 − 1) + 2*( t − 1) = 0
t*( t − 1)*( t + 1) + 2*( t − 1) = 0
( t − 1)*( t
2 + t + 2) = 0
t = 1
====
x = 0
====
7 paź 22:17
Eta:
| | 2 | | 2 | | 2 | |
[( |
| )x]3]+( |
| )x−2=0 t= ( |
| )x , t>0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
t
3+t−2=0 ⇒ (t−1)(t
2+t+2)=0 ⇒ t=1 ⇒ ................ x= 0
7 paź 22:18
Eta:
Chyba mnie trafi.................... ( od kiedy
Janek=Eta
7 paź 22:18
Eta:
7 paź 22:20
M: A z jakiegoś specyficznego powodu oboje dzieliliście przez 33x czy tak na to "wpadliście"?
7 paź 22:22
pigor: ..., no to może np. tak :
8x+18x−2*27x=0 ⇔ 2
3x+2
x3
2x−2*3
3x= 0 /:3
3x ⇔
⇔ (
23)
3x +(
23)
x −2= 0 i L(1)= 0 ⇒
⇒ (
23)
3x−(
23)
2x+(
23)
2x−(
23)
x+2*(
23)
x −2= 0 ⇔
⇔ (
23)
2x((
23)
x−1)+(
23)
x((
23)
x−1)+2((
23)
x−1)= 0 ⇔
⇔ ((
23)
x−1) ((
23)
2x+(
23)
x+2)= 0 ⇔ (
23)
x−1= 0 ⇔
⇔ (
23)
x−1=0 ⇔ (
23)
x= 1 ⇔
x=0 . ...
7 paź 22:28
pigor: ..,., o

za bardzo się ""grzebałem"" z tymi potęgami;
7 paź 22:31
Eta:
7 paź 22:34