Oblicz Prawdopodobieństwo
PM: Pewnie jest to banalnie proste ,ale :
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania pary mieszanej w klasie 3B (29 osób)
7 paź 21:44
prosta: klasa złożona z samych chłopaków?
7 paź 21:46
PM: 15 chłopców i 14 dziewczyn
7 paź 21:47
7 paź 21:52
PM: Faktycznie banalne ...
Z góry dziękuję
7 paź 21:54
pigor: ..., niech w klasie będzie d dziewcząt,
to jest w niej 29−d chłopców, wtedy
| | d*(29−d) | | d(29−d) | |
= |
| = |
| = ... i to tyle . ... |
| | 12*29*28 | | 29 *14 | |
7 paź 21:54
PM: Z 20 razy liczyłem te zadania i nic ... matura rozszerzona żegna

Dzięki Panowie !
7 paź 21:57