.
Macias: Oblicz granicę:
b)limx→−3
− 5x
√x2−9
7 paź 21:36
Qulka:
a) z lewej=1 z prawej =−1
b) =0
7 paź 21:39
Macias: Wiesz, odpowiedzi to ja mam z tyłu zbioru...
7 paź 21:45
Macias: Pytam jak to zrobić a nie jaki wynik
7 paź 21:45
Qulka: a ja w głowie
7 paź 21:45
Janek191:
| | 5 − x | | 5 − x | |
.. = limx → 5− |
| = limx → 5− |
| = |
| | I x − 5 I | | I 5 − x I | |
| | 5 − x | |
= limx→ 5− |
| = 1 |
| | 5 − x | |
oraz
| | 5 − x | | 5 − x | |
limx→5+ |
| = limx→ 5+ |
| = − 1 |
| | I 5 − x I | | x − 5 | |
7 paź 21:46
Qulka: podstawić ciut ciut mniejszą (większą) wartość niż ta do której zmierza (jak masz zero w
mianowniku) albo po prostu tę wartość ( w innych przypadkach)
7 paź 21:47
Macias: Nie rozumiem
7 paź 22:10
Metis: Trzeba rozumieć o co chodzi w granicach
7 paź 22:23