matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o wielką pomoc
Igor:
4
wiado może cosα=−
90<α<180
5
do sinα
7 paź 21:15
Qulka:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3910.html
7 paź 21:16
Igor:
nadal nie rozumiem . nie wiem czy dobrze pania zrozumiałem , ze sin i cos są do siebie odwrotne
4
? Czyli byłby sin α
5
7 paź 21:21
Janek191:
sin α > 0 dla 90
o
< α < 180
o
z "1" trygonometrycznej
4
16
9
sin
2
α+ cos
2
α = 1 ⇒ sin
2
α = 1 − (−
)
2
= 1 −
=
5
25
25
więc
3
sin α =
√
9
25
=
5
7 paź 21:25