zespolone liczby
zespolone: Jak takie coś obliczyć

Re(x
2+y
2−2xyj) = ...
Ma ktoś pomysł?

To na pewno jest łatwe tylko nie wiem jak się za to zabrać
7 paź 21:05
Janek191:
... = x2 + y2
7 paź 21:07
Janek191:
z = a + b j
to
Re z = a Im z = b
7 paź 21:08
zespolone: Możesz to jakoś rozpisać? Bo jeszcze tego nie widzę :\
7 paź 21:16
pigor: ...,
Re to skrót od części rzeczywistej liczby zespolonej z=
a+bj,
czyli Rez=
a i tyle ; u ciebie tą częścią jest
a=x2+y2 . ...
7 paź 21:20
zespolone: Oooooooooooooooooooooo takie łatwe

Dzięki , nie myślę
A tak przy okazji? Ile rozwiązań może mieć równanie zespolone i dlaczego?
7 paź 21:25
Mila:
Zależy jakie równanie.
7 paź 21:36
zespolone: Albo dlaczego √−5 ma dwa pierwiastki?
7 paź 21:40
zespolone: Jak będzie ktoś miał chwilkę to proszę o jakieś wyjaśnienie

dziękuję
7 paź 21:52
Qulka: bo jest pierwiastkiem kwadratowym ...3√a ma 3
7 paź 21:54
pigor: ..., ja widzę to ...

tak ;
√−5=
√−1*5=
√5i2= |i|
√5= ±
√5i w zbiorze liczb C (zespolonych).
7 paź 22:15
b.: |i|√5 = √5, tu nie ma dwóch możliwości
7 paź 22:48
zespolone: A jak rozwiązać z
2= −1 ? Oczywiście wychodzi mi klasycznym sposobem, a nie chce wyjść z
dopisaniem równania x
2+y
2=
√1. Jakieś rady?
8 paź 00:27
bezendu:
z2=−1
z1+1=0
z2−i2=0
(z−1)(z+1)=0
z=1 lub z=−1
=====================
8 paź 00:59
PW : bezendu, w ostatnich 2 wierszach oczywiście "i", a nie 1?
8 paź 13:11
Mila:
bezendu, Literówki?
z2+1=0
z2−i2=0
(z−i)*(z+i)=0
z=i lub z=−i
8 paź 15:21
zespolone: Ok, dzięki
Kolejne pytanie : Jak się za takie coś zabrać ( chodzi o narysowanie na płaszczyźnie ) ? Jak
wyznaczyć promień i jak wyznaczyć przede wszystkim środek okręgu

|z−(1−j)|=2
8 paź 16:22
J:
Okrąg o środku w punkcie: z0 = 1 − i i promieniu r = 3
8 paź 16:28
J:
r = 2 oczywiście
8 paź 16:28
PW :
(*) |z − u| = r, r > 0
to okrąg o środku u i promieniu r.
To widać, gdy oznaczymy z = (x,y) i u = (a, b) i podniesiemy (*) stronami do kwadratu.
8 paź 16:28
Mila:
|z−z0|≤2 koło o środku w z0 i promieniu 2.
|z−(1−i)|=2
(1−i) to punkt (1,−1)
okrąg o środku z0=(1,−1) i r=2
8 paź 16:29
zespolone: Dziękuję , mam jeszcze takie pytanko :
Mila, jak obliczyłaś (1−j) ? Tak jak pisze PW trzeba?
To znaczy (1−j) rozpisujemy jako 1 to liczba zespolona [1,0] , j to wiadomo [0,1] i teraz
wykonujemy standartowe odejmowanie [1−0,0−1]=[1,−1] i mamy środek?
8 paź 16:43
J:
1 − i = 1 − 1*i ... na płaszczyźnie zespolonej to punkt: (1,−1)
8 paź 16:45
8 paź 16:45
Mila:
Jeśli zrobisz tak, jak radzi PW, to właśnie wyjdzie okrąg.
Jednak staraj się pamiętać podstawowe własności to ułatwi Ci rozwiązywanie zadań.
|z|=2 okrąg o środku (0,0) i r=2
|z−z0|=2 okrąg o środku w z0 i r=2
W Twoim zadaniu:
|z−(1−i)|=2
Dla z=x+iy, x,y ∊R mamy:
|x+iy−1+i|=2
|(x−1)+i*(y+1)|=2 ⇔
√(x−1)2+(y+1)2 =2 /2⇔
(x−1)2+(y+1)2=22 to jest równanie okręgu o środku (1,−1) i r=2
8 paź 16:57
zespolone: No ! I tego właśnie szukałem! W końcu jakiś materiał z którego mogę się czegoś nauczyć

Pytanie :
Kiedy stosować poniższe wzorki?
z1*z2=r1*r2(cos(φ1+φ2)+sin(φ1+φ2))
z1z2=
r1r2 * (cos(φ1−φ2)+sin(φ1−φ2))
Po prostu mnożenie lub dzielenie dwóch różnych liczb zespolonych? przy czym r1 i r2 to ...
moduły?
8 paź 18:06
zespolone: Ok , już mam
8 paź 18:09
Mila:
Na wykładach i ćwiczeniach nie miałeś teorii?
8 paź 19:20
bezendu:
Tak, popełniłem literówki, dziękuję za poprawienie.
8 paź 20:12
kąt: Mila − w moim wypadku sprawa wygląda tak, że pierw miałem ćwiczenia a później teorię

Niby miałem, ale słabo mi poszło zrozumienie tego więc postanowiłem pisać na forum − na
szczęście wysłałaś na prawdę bardzo pomocny materiał, dziękuję
8 paź 20:35
Mila:

Powodzenia.
8 paź 20:37
kąt: (3−3j)
7= ?
Kąt jest w 4 ćwiartce, przekształcam do postaci trygonometrycznej, korzystam ze wzoru de
Moivrea i ...
Wychodzi mi wynik 17496+17496j czy to jest dobry wynik? Bo właśnie jest zamieszanie z tymi
dużymi kątami sin i cos
494π − oba wychodzą dodatnie, więc wynik też wyszedł dodatni tzn:
17496+17496j ( wiadomo że jakby cos lub sin wyszedł dodatni lub ujemny to mogłoby być np
−17496+17496j ) Dlatego moje pytanie : czy w tym końcowym etapie zadania trzeba patrzeć w
której ćwiartce są kąty i sprawdzać znaki

Bardzo proszę o pomoc jeżeli ktoś to zrozumiał

Jeśli nie , to napiszcie i spróbuję po kolei
wyjaśnić co i jak robię
11 paź 15:11
kąt: Pomoże ktoś?
11 paź 15:36
Janek191:
( 3 − 3 j)7 = 37*( 1 − j)7 = 27*81 *( 1 − 2j − 1)3*( 1 − j) = 2 187 *( − 2j)3*( 1 − j) =
= 2 187 * 8 j*( 1 − j) = 2 187*8*( j − j2) = 17 496 ( 1 − j)
11 paź 15:44
Janek191:
Na końcu pomyłka
... = 17 496*( 1 + j)
11 paź 15:46
kąt: Czyli wynik to 17496+17496j?
11 paź 16:08
kąt: Bo już nie wiem sam
11 paź 16:27
kąt: 
jak będziesz proszę o pomoc
11 paź 16:40
henrys: wszystko jest ok
można i tak: masz liczbę 3−3j |z|=
√18 |z|
7=18
3*3
√2
| | π | | −7π | | 3 | | π | |
Argz=− |
| , Arg(z7)= |
| =−π− |
| π= |
| (nie pamiętam czy tak to można zapisać) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
(3−3j)
7=18
3*3
√2(cos(π/4)+jsin(π/4))=18
3*3
√2(
√2/2+j
√2/2)=
=18
3*3(1+j)
może to Ci coś rozjaśni
11 paź 17:13
zespolone: Dobrze?

w odpowoedziach mam inaczej ale jak mówisz ,że dobrze to się cieszę bardzo
11 paź 17:35
henrys: dobra nie ma co zwalać na pamięć

okres sin i cos to 2π więc
cos(−7π/4)=cos(−7π/4+2π)=cos(π/4)
sin(−7π/4)=sin(π/4)
11 paź 17:36
henrys: co masz w odpowiedzi?
11 paź 17:36
henrys: no chyba, że tak ma być zapisane:
183*3√2(cos(π/4)+jsin(π/4))
11 paź 17:48