granica
Heronek: PODPOWIEDŹ GRANICE:
Czy prawdziwe jest zdanie: "Jeśli dany ciąg nieskończony (an) ( o wyrazach niezerowych), dla
którego lim an = 0, to lim (1/an) = +∞ lub lim (1/an)= − ∞" ? Odpowiedź uzasadnij.
Wiem że to zdanie prawdziwe bo jest takie twierdzenie, ale nie bardzo wiem jak to uzasadnić,
nie moge chyba poprostu napisać "prawdziwe bo jest takie twierdzenie" pomoże ktoś?
7 paź 20:46
PW : Nie ma takiego twierdzenia, bo i być nie może. Sprawdź ciąg
7 paź 20:53
Heronek: jak nie ma jak jest? Patrze na to w książce i nie ogarniam właśnie
7 paź 21:58
Heronek: a dobra, już widzę różnicę, nie ważne .__.
7 paź 21:59
Heronek: dziękuję
7 paź 21:59
Janek191:
Ciąg (a
n) musi mieć wyrazy dodatnie lub ujemne
| | 1 | |
Jeżeli an > 0 i lim an = 0, to lim |
| = + ∞ |
| | an | |
| | 1 | |
Jeżeli an < 0 i lim an = 0, to lim |
| = − ∞ |
| | an | |
7 paź 22:02