Granice nieskończonosci
dawek: Oblicz asymptory poziome
a)
f(x)=1/(x−{x})
b)
f(x)=√1+x2+2
7 paź 20:23
dawek: a)
f(x)=1/(x−√x)
7 paź 20:24
Eta:
Równania asymptot się wyznacza ....... a nie oblicza
7 paź 20:25
dawek: Ale każdy wie o co chodzi
7 paź 20:27
7 paź 20:27
dawek: Ale z wykorzystaniem granic +∞ i −∞ ... jak tam z dołu powyłąnczać..
7 paź 20:28
7 paź 20:29
dawek: no ale własnie na tym się wykadam...
7 paź 20:30
dawek: bo nie wiem jak z dołu powyłanczać.. mnożenie przez mianownik z zmienionyn znakiem też nie
działa..
7 paź 20:31
Janek191:
| | x + √x | | 1 + 1√x | |
= lim |
| = lim |
| = 0 |
| | x2 − x | | x − 1 | |
x→+
∞ x→+
∞
7 paź 20:35
dawek: a jak zrobiłes tą góre, ze masz 1+√x
7 paź 20:37
dawek: 1+1/√x +
7 paź 20:38
dawek: i jeszcze przykałd f
7 paź 20:42
Janek191:
Licznik i mianownik został podzielony przez x
7 paź 20:44
Janek191:

b) f(x) =
√1 + x2 + 2
lim f(x) = +
∞ − brak asymptoty poziomej .
x→ +
∞ ( −
∞)
7 paź 20:48