Potęgi
Tomek: Wykaż, że liczba √28−10√3 + √3 jest liczbą całkowitą (nie korzystając z tablic oraz
kalkulatora)
7 paź 20:04
Eta:
(5−√3)2= ...=28−10√3 √a2=|a|
L= |5−√3|+√3= ....=5
7 paź 20:06
MARYJA: √28−10√3 + √3 = Bóg
7 paź 20:10
Tomek: A teraz już widzę, że wystarczy 28−10
√3 zamienić ze wzoru skróconego mnożenia na (5−
√3)
2
i nagle całość jest jasna
7 paź 20:10
Eta:
7 paź 20:12
pigor: ..., M patrz i myśl
np. tak:
√ 28−10√3+√ 3 = √ 25−2*5√3+3+
√ 3 =
=
√ 52−2*5√3+√32 +
√ 3 =
√ (5−√3)2 +
√3 =
= |5−
√3|+
√3 I 5>
√3, to = 5−
√3+
√3 =
5 ∊Z . ...
7 paź 20:17
nik był liczbą : Dla rozrywki pokażę inny sposób dojścia do rozwiązania − przecież podpowiadają.,
Nie korzystaj a tablic ani kalkulatora, ale myśleć można.
Liczba √3 jest znana, to trochę więcej niż 1,7.
W takim razie 10√3 to trochę więcej niż 17, a 28 − 10√3 to trochę więcej niż 28−17 = 9, a
więc √28−10√3 to trochę więcej niż 3.
W sumie otrzymujemy liczbę będącą sumą składnika większego niż 3 i mniejszego niż 2. Jedyną
możliwością, żeby wynik był liczbą całkowitą, jest
√28−10√3 + √3 = 5,
czyli
√28−10√3 = 5 − √3
Sprawdzamy, (podnosząc obie strony do kwadratu), czy autor mówił prawdę:
(√28−10√3)2 = (5 − √3)2
28 − 10√3 = 25 − 2·5√3 + √32
− prawda!
Teraz wystarczy przepisać "od tyłu" same rachunki, a mało precyzyjne "domysły" pominąć.
7 paź 20:41
PW : Coś wcisnąłem i zamiast mojego nicku wlazło "nik był liczbą". To pisałem ja, trener Jarząbek.
7 paź 20:44