wyrażenia algebraiczne
Pola: Przedstawieniem wyrażenia 4−x2+2xy−y2 w postaci iloczynu jest −((x−y)−2)((x−y)+2)
Dlaczego? Wie ktoś może?
8 gru 22:30
Godzio:
4−x2+2xy−y2 = 4−( x2 − 2xy +y2) = 4−(x−y)2 = − ( −4 + (x−y)2 ) = −( (x−y)2−4) = − (
(x−y)−2) ((x−y)+2)
to jest wzór skróconego mnożenia : a2−b2 = (a+b)(a−b)
na przykładzie: (x−y)2−4 = ((x−y)−2) ((x−y)+2)
8 gru 22:45
Krakow123: Dzięki : ) to wszystko wyjaśnia : )
8 gru 22:50
20 paź 20:48
Mich.: Godzio, mały błąd

4−x
2+2xy−y
2 = 4+( x
2 − 2xy +y
2)
Rozwiązane to: −((x−y)−2((x−y+2)
26 lis 19:30