Znajdź a
KLAUDIA : Ustal dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem nierówności x2+(a−5)−5a<=0 jest przedział
<−3;5>
7 paź 19:37
Janek191:
x2 + ( a − 5) x − 5 a ≤ 0 ?
7 paź 19:59
KLAUDIA : tak!
7 paź 20:18
Eta:
a=3
7 paź 20:21
KLAUDIA : a jak to zrobić?
7 paź 20:22
Eta:
1/sposób
x1= −3 x2=5
ze wzorów Viete'a
x1+x1= −a+5 ⇒ −a+5=2 i x1*x2=5a ⇒ 5a= −15 ⇒ ....a=...
2/sposób
z postaci iloczynowej (x+3)(x−5)= x2−2x−15 to a−5=−2 i −5a= −15 ⇒ a=....
7 paź 20:33
KLAUDIA : dzięki bardzo!
7 paź 20:33
Eta:
7 paź 20:34
KLAUDIA : a skąd to −a+5=2?
7 paź 20:39