równania
Ania: Rozwiąż równanie:
1) (3x−1)(4x+5)−(4x+5)(2x−1)
2) 51−y(3y+4)=2(17−2y)−58
3) (2+5x)2=19x+(x−4)(x+5)
4) 25(x−1)2−9(x+2)2=0
5) 3x2−2√3x−3=0
6) (x+3)2−5(x+3)+4=0
8 gru 22:26
rozalia: 1)
(3x−1)(4x+5)=(4x+5)(2x−1)
12x
2−4x+15x −5 = 10x
2 +10x −4x−5
12x
2 −10x
2 −4x +15x−10x +4x −5 +5 = 0
2x
2 +5x = 0
x(2x+5) = 0
x
1=0
10 gru 00:42
rozalia: 2)
51−y(3y+4)=2(17−2y)−58
51− 3y
2 −4y = 34 − 4y −58
−3y
2 −4y +4y +51 −34 + 58 = 0
−3y
2 + 75 = 0
− 3y
2 = − 75
y
2 = 25
y =
√25
y= 5
10 gru 00:48
Basia:
Rozalio pomyśl jeszcze raz nad (2).
To nie jest do końca poprawne rozwiązanie.
10 gru 00:50
rozalia: 3)
(2+5x)2=19x+(x−4)(x+5)
4 + 10x = 19 x + x
2 −4x + 5x − 20
x
2 +10 x − 19x +4x − 5x + 20 + 4 = 0
x
2 −10x + 24= 0
Δ= b
2 − 4ac
Δ= 10
2 − 4 * 1 * 24
Δ = 100 − 96
Δ = 4
x
1 = 4 x
1 = 4
x
2 = 6 x
2 = 6
10 gru 01:02
Basia:
y2=25
y2−25=0
(y−5)(y+5)=0
y−5=0 lub y+5=0
y=5 lub y=−5
równanie ma dwa rozwiązania
y1=5
y2=−5
10 gru 01:06
rozalia: Do Basi:
Proszę pokazać pomyłkę
10 gru 01:07
Basia: Jeżeli nie rozkładasz na czynniki musisz pamiętać, że
x2 = a ⇔ x=±√a dla a>0
10 gru 01:11
Basia: I zajrzyj dwa posty wyżej
10 gru 01:11
rozalia: Do Basi jeszcze raz − widzę. Sorry
10 gru 01:25
Basia: Przepraszać nie ma za co, bo
1. wszyscy się czasem mylimy
2. jeśli ktoś nas poprawi i czegoś się przy okazji nauczymy to świetnie
Dobranoc i samych miłych spotkań z matematyką.
10 gru 01:31
jola: /x/<4
10 gru 12:42