Wartość bezwzględna
eew: Mam przykład |x−3|+|2x−6|=9 może mi ktoś wytłumaczyć co po kolei robić ? I ew. rozwiązać
7 paź 19:13
prosta:
|x−3|+2|x−3|=9
3|x−3|=9
|x−3|=3
x−3=3 lub x−3=−3
x=6 x=0
7 paź 19:22
PW: x − 3 = 0
x = 3 − w tym punkcie x −3 zeruje się, na lewo od niego jest ujemne, na prawo dodatnie.
2x − 6 to po prostu 2(x−3), więc nic więcej nie potrzeba.
Wiemy dla jakich x wyrażenie "między kreseczkami" jest ujemne, a dla jakich ujemne. Można więc
zastosować definicję wartości bezwzględnej. Spowoduje to rozpatrywanie 2 różnych równań na 2
podzbiorach zbioru R.
7 paź 19:24
Eta:
7 paź 19:27