suma ciagu
Dominika: dla jakich wartosci parametru m gdzie m∊R−{−3} ,rownanie ma rozwiązanie:
7 paź 18:53
Dominika: proszę o rozwiązanie zadania do końca,gdyż wychodzi mi inny wynik niż poprawny, odpowiedz to
(−
∞,−1)u(1,2)
| | 2−m | |
pomyłka  po znaku równa się ma być |
| |
| | m2−1 | |
7 paź 18:55
prosta: a jaki otrzymałaś wynik?
7 paź 19:23
pigor: ..., ..,
| | 3−x | | 1 | |
mianownik M(x)= |
| = |
| , więc |
| | 1−3−x | | 3x−1 | |
| | 2−m | | 2−m | |
dane równanie :3*(3x−1)= |
| ⇔ 3x+1= |
| +3 ma |
| | m2−1 | | m2−1 | |
| | 2−m | |
rozwiązanie ⇔ |
| +3 >0 /*{m2−1)2 i (*) m≠±1 ⇒ |
| | m2−1 | |
⇒ (2−m)(m
2−1)+3(m
2−1)
2 >0 ⇔ (m
2−1)(2−m+3m
2−3) >0 ⇔
⇔ (m−1)(m+1)(3m
2−m−1) >0 ⇔ i coś nie tak, bo nie wyjdzie jak chcesz

. ...
7 paź 19:29