algebra l. zespolone
majdan: Przedstaw graficznie zbiór
A={z∊C;1<|z−4−i|≤4}
Nie mam patentu na tego typu zadania, prosiłbym o rozjaśnienie, z góry dziękuję
7 paź 17:32
Mila:

1<|z−4−i|≤4⇔
1<|z−(4+i)|≤4
pierścień , bez okręgu o promieniu 1.
7 paź 18:19
majdan: co traktujemy jako z ? niewiadomą czy l. zespoloną ? Dlaczego narysowany przez Ciebie zbiór
wykracza poza przedział (1,4> ?
7 paź 18:27
majdan: początkowe pytanie uważam za głupie. Za to tylko to ostatnie − Dlaczego narysowany przez
Ciebie zbiór
wykracza poza przedział (1,4> ?
7 paź 18:31
PW: Bo przedział (1, 4> opowiada o module liczby zespolonej, czyli jej odległości od (0,0)
(całej liczby z − (4+i), a nie z).
7 paź 18:49
7 paź 18:52
pigor: ..., lub niech
z=x+iy= ?, to
1< |z−4−i| ≤ 4 ⇔ 1< |x+iy−4−i| ≤ 4 ⇔ 1< |x−4+i(y−1)| ≤ 4 ⇔
⇔ 1<
√(x−4)2+(y−1)2 ≤ 4 ⇔
{ (x,y)∊C: 12< (x−4)2+(y−1)2} ≤ 42 } .
7 paź 19:44