wektory na płaszczyźnie kartezjańskiej
xaxa: Dla jakich wartości "k" wektory:
a= [ k, k, k+4] b=[k+1, 3, 9]
Są równoległe a dla jakich prostopadłe.
Wiem że warunkiem żeby były równoległe jest a1/b1=a2/b2=a3/b3 ale przyznam szczerze że mam
problem z rachunkami. Czy znajdzie się ktoś kto wytłumaczy jak się do tego zabrać?
7 paź 17:19
PW: Gdyby zajął się tylko dwiema współrzędnymi, to zobaczylibyśmy
Wniosek: musiałoby być k = ...
Przymierzyć te k do trzecich współrzędnych.
7 paź 17:29
xaxa: Tak też właśnie zrobiłem:
3k=k2+k delta wychodzi 4 a miejsca zerowe k: 0 i 2. No ale 2 nie pasuje ani zero. I czy
mógłbyś mi wskazać błąd w obliczeniach? Z prostopadłymi sobie jakoś poradziłem
7 paź 17:39
prosta:
k+1=mk i 3=mk i 9=m(k+4)
k+1=3
k=2 i m=1,5
spr. wektory: [2,2,6] i [3,3,9] są równoległe
2[1,1,3] i 3[1,1,3]
7 paź 18:07
PW: O to idzie, policzyłeś dobrze i szukasz błędu.
Dla k = 2 stosunek pierwszych i drugich współrzędnych jest równy
Dla tejże k stosunek trzecich współrzędnych jest równy
−
pasuje,
| | 2 | |
[k, k, k+4] = [2,2,6] = |
| [3, 3, 9] |
| | 3 | |
7 paź 18:38