Styczność prostej do orkęgu
Lilu: Prosta y = −x + b jest styczna do okręgu danego równaniem x2 + y2 = 10. Zakoduj cyfrę
jedności i dwie pierwsze cyfry po przecinki rozwinięcia dziesiętnego liczby |b|
Mam rozwiązać układ równań czy jak? :<
7 paź 17:16
J:
podstaw: y = − x + b i warunek jedno rozwiązanie ( Δ = 0 )
7 paź 17:18
Lilu: Mam problem z policzeniem delty.
Po podstawieniu wyszło mi:
2 x2 − 2bx +b2 − 10 = 0
I w tym momencie się gubię co mam gdzie wstawić.
Δ = (−2b)2 − 4 x 2 x (b2−10) ?
7 paź 17:23
Lilu: Nie ten znak mnożenia

Δ = (−2b)
2 − 4 * 2 * (b
2 −10)
7 paź 17:24
J:
porządkować i rozwiązać to równanie kwadratowe ( to ostatnie z b)
7 paź 17:25
Lilu: I tu kolejny problem, bo nie jestem w 100% pewna, czy mogę zrobić tak, że 4b2 − 8b2 +80
I wtedy b wyszłoby √20 lub − √20
7 paź 17:33
J:
i tak ma wyjść
7 paź 17:35
Lilu: Rzeczywiście, patrzę do odpowiedzi i tak jest, tylko, że tylko b = − √20. Mogę prosić o
wyjaśnienie?
Tak samo z tym zakodowaniem cyfr jedności :<
7 paź 17:36
J:
jest błąd w odpowiedzi .. bo są dwie styczne , IbI = √20 = 2√5 = .... policz i koduj
7 paź 17:42
Lilu: Okej. 447.
Dziękuję
7 paź 17:48