Nikka: Punkt przecięcia z osią OX:
y = 0 to x+2*0 + 4 = 0 czyli x = −4 A(−4,0)
Punkt przecięcia z osią OY:
x=0 to 0+2y+4 = 0 czyli y= −2 B(0,−2)
Niech symetralna odcinka ma postać y = ax + b.
| 1 | |
Symetralna odcinka będzie prostopadła do prostej o równaniu y = − |
| x − 2 (x+2y+4=0) czyli |
| 2 | |
Stąd y = 2x + b
Symetralna przechodzi przez punkt S −środek odcinka |AB|.
Współrzędne punktu S to:
| xA+xB | | yA+yB | |
xS = |
| i yS = |
| |
| 2 | | 2 | |
x
S = −2 i y
S = −1
Podstawiamy współrzędne punktu S do równania symetralnej i obliczmy b:
−1 = 2*(−2) + b
b = 3
Symetralna ma postać y = 2x + 3.