Sprawdź czy ciag (bn) jest arytmetyczny. Określ monotoniczność.
Beats: Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy zrobiłem ten przykład prawidłowo?
| | 9−4n2 | | (3+2n)(3−2n) | |
bn= |
| = |
| = 3+2n |
| | 2n+3 | | 2n+3 | |
b
n+1=3+2(n+1)=3+2n+2=5+2n
b
n+1 − b
n = 5+2n−3−2n=2
No i wyszło mi, że ciąg jest arytmetyczny ponieważ różnica jest stała i ciąg rośnie.
Z góry dziękuję za sprawdzenie i ew. poprawienie błędów
7 paź 16:05
J:
źle.... bn = 3 − 2n
7 paź 16:06
J:
źle.... bn = 3 − 2n
7 paź 16:07
Beats: Kurcze faktycznie, nawet nie zauważyłem.
Czyli ma być tak?
bn=3−2n
bn+1=3−2(n+1)=−2n+1
bn+1−bn=−2n+1−3+2n = −2
7 paź 16:11
J:
Tak ... ciąg arytmetyczny , malejący
7 paź 16:12
Beats: Tak wiem, bo r jest stałe i mniejsze od zera. Dziękuję za pomoc.
7 paź 17:05
harry: bn=n+3/n
9 cze 15:26