pomocy
Angelika: Rzucamy dwukrotnie kostką do gry i rozważamy sumy wyrzuconych oczek. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że suma wyrzuconych oczek jest podzielna przez 3 .
7 paź 15:36
J:
Ile jest zdarzeń elementarnych
Ile jest zdarzeń sprzyjających .. .wypisz
7 paź 15:39
Angelika: Nie rozumiem tego wg . Masakra a zadanie tylko tak podane
7 paź 15:41
J:
Jak rzucasz dwa razy kostka , to jakie mogą być wyniki ?
7 paź 15:42
Angelika: nie możesz jaśniej
7 paź 15:45
J:
rzucasz pierwszą kostkę .... jaki może byc wynik ? , rzucasz drugą .. jaki może byc wynik ?
7 paź 15:46
Angelika: niema podane
7 paź 15:48
J:
oprzytomniej ... jak rzucisz kostką do gry ... to ile oczek może wypaść ?
7 paź 15:49
Angelika: no 6
7 paź 15:50
J:
zawsze 6 ? a nie może wypaść np. 1 lub 2 ?
możliwe wyniki:
(1,1) (1,2 ) , (1,3) ......(1,6)
(2,1) (2,2) , (2,3) ........(2,6)
..........
(6,1) (6,2), (6,3) ........(6,6)
ile jest zatem możliwych wyników przy dwóch rzutach ?
7 paź 15:53
Angelika: 4
7 paź 15:56
J:
A dlaczego 4 ? uzupełnij to co napisałem i policz ile jest razem nawiasów
7 paź 15:57
J:
Może tak...: (1, 4) oznacza,że na pierwszej kostce wypadła jedynka, na drugiej czwórka
7 paź 16:00
Angelika: tak tylko my musimy mieć wszystko pokolei wyraziście tak nam każa w szkole
7 paź 16:02
Angelika: 6 mozliwych tak
7 paź 16:04
J:
nie truj .. .tylko uzupełnij kropki ( brakujące nawiasy) w moim wpisie o 15:53
7 paź 16:05
Angelika: (1,1) (1,2) (1,3 ) (1,4) (1,5) (1.6)
(2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6)
(3.1) (3,2) (3,3) (3,4) (3,5) (3,6)
(4,1) (4,2) (4,3) (4,4) (4,5) (4.6)
(5,1)9%,2)5,3) (5,4) (5,5) (5,6)
(6,1) (6,2) (6.3) (6,4) (6.5) (6,6)
7 paź 16:10
J:
Dobra, czyli zdarzeń elementarnych jest: ?
Zapisujemy:
IΩI = ?
7 paź 16:13
Angelika: no 6
7 paź 16:13
J:
Ile jest wszystkich nawiasów ?
7 paź 16:14
Angelika: 36
7 paź 16:15
wtf: Bez urazy, ale idę po popcorn.
7 paź 16:15
J:
teraz podaj 3 przykłady zdarzenia: suma wyrzuconych oczek jest podzielna przez 3
7 paź 16:16
Angelika: 1,2,4
7 paź 16:18
J:
(1,2) (2,5) ( 6,3) (6,6) .. .wybrałem cztery zdarzenia elementarne , które sprzyjają
zdarzeniu A (suma oczek jest podzielna przez 3) ?
7 paź 16:21
zaniepokojony: nie
7 paź 16:23
J:
źle sformułowałem pytanie .. w którym z tych czterech nawiasów suma oczek jest podzielna przez
3 ?
7 paź 16:26
zaniepokojony: 3 i 2
7 paź 16:32
J:
co: 3 i 2 ?
7 paź 16:32
zaniepokojony: tzreci i czwart nawias
7 paź 16:34
J:
a pierwszy nie ?
7 paź 16:34
zaniepokojony: nie
7 paź 16:35
J:
a dlaczego nie ?
7 paź 16:38
sas: od kiedy 3 nie jest podzielne przez 3 Xd?
7 paź 16:38
zaniepokojony: serio to nic już nie rozumiem
7 paź 16:41
J:
człowieku .. wyrzucono : ( 1,2) , suma: 1 + 2 = 3 ... jest podzielna przez 3 ?
7 paź 16:42
zaniepokojony: nno
7 paź 16:43
J:
ile wynosi najmniejsza suma na dwóch kostakach, a ile najwieksza ?
7 paź 16:44
zaniepokojony: właśnie ile
7 paź 16:54
J:
(1,1) ..... (6,6) , czyli: ?
7 paź 16:56
zaniepokojony: 1 i 6
7 paź 16:59
J:
czy Ty rozumiesz, co to znaczy "suma wyrzuconych oczek: ?
7 paź 16:59
zaniepokojony: 2
7 paź 17:01
J:
to minimum , a maksimum ?
7 paź 17:02
zaniepokojony: 12
7 paź 17:04
Mila:
Podpowiedź.
1) Możesz zrobić drugą tabelkę z obliczonymi sumami i wybrać te, które są podzielne przez 3
Albo tak
2)Największa suma oczek to 12 i jest podzielna przez 3.
s=12,
(6,6)
sumy mniejsze od 12 i podzielne przez 3 to :
s=9
(4,5),(5,4),(3,6),(6,3)
s=6
(1,5)(5,1),(3,3),(2,4),(4,2)
s=3
(1,2),(2,1)
"Zbierz " to wszystko i napisz wynik P(A)
7 paź 18:35
elkaa: jaki wynik
8 paź 15:40
Mila:
Wypisałam wszystkie zdarzenia sprzyjające, zsumuj, ile ich jest.
8 paź 15:41
elkaa: 12
8 paź 15:52
J:
| | IAI | |
No to: P(A) = |
| .. podstaw i oblicz |
| | IΩI | |
8 paź 15:54