Rzut punktu
Gość: Witam, prosiłbym o pomoc w takim zadanku: Znaleźć rzut punktu A (1,−2,1) na prostą
x=−1+t
y=−8−t
z=2+2t t=ℛ
7 paź 12:01
J:
| | x+1 | | y+8 | | z−2 | |
Twoja prosta: |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | −1 | | 2 | |
Teraz napisz równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej i przechodzącej przez punkt A
Punkt przecięcia prostej i płaszczyzny , to szukany punkt.
7 paź 12:13
Gość: Nie mam pojęcia jak zapisać to równanie
7 paź 12:24
J:
Przecież wektor kierunkowy tej prostej jest wektorem normalnym szukanej płaszczyzny
7 paź 12:30
Gość: tzn.?
7 paź 12:49
5-latek: Jestes studentem czy studentka ?
7 paź 12:51
7 paź 12:51
J:
Równanie płaszczyzny: 1(x − 1) − 1(y + 2) + 2(z − 1) = 0
.. i teraz punkt wspóny z prostą ... i koniec zadania.
7 paź 12:55
Gość: | | 2 | |
Czy to będzie coś takiego −1+t−2(−8−t)+2+2t=0, −1+t+16+2t+2+2t=0, t=−3 |
| |
| | 5 | |
P'(−4,4;−4,6;−4,8)
8 paź 00:30