równania z parametrem
Tomek: Witam Wszystkich.
Mam taki układ równań : y=|3x+1|
3x+y−m=0
Czy mój tok rozwiązywania jest prawdidłowy :
y=|3x+1|
y=−3x+m
−3x+m=|3x+1| ⇒ −3x+m=3x+1 lub 3x−m=3x+1
Tylko co teraz...
Mam zbadać liczbę rozwiązań w zależnosci od parametru m
7 paź 11:46
J:

Zielony: y = I3x+1I
Różowy: y = −3x + m
Badaj ile mają punktów wspólych w zależności od m
7 paź 12:28
Tomek: Z wykresu wynika , że w sumie jest tylko jedno rozwiązanie ( 1/3;2).Jeśli podstawię
x=1/3 do równań:
y=|3x+1|
y=−3x+m ⇒ −3x+m=3x+1 ⇒m=3
y=|3x+1|
y=−3x+m ⇒ 3x+m=3x+1 ⇒m=1
Czyli rozwiązanie równania jest punkt (1/3;2) dla parametru m=1 i m=3 ?
Dziękuje za pomc
7 paź 13:42
J:
Dla: m < −1 .... brak rozwiązań
Dla: m = − 1 .....nieskończenie wiele
Dla: m > −1 ..... dwa rozwiązania
7 paź 13:51
J:
..sorry ... dla m > − 1 oczywiście jedno rozwiazanie
7 paź 13:52
Tomek: Poprawiam błąd
y=|3x+1|
y=−3x+m −3x+m=3x+1 ⇒m=6x+1
y=|3x+1|
y=−3x+m 3x−m=3x+1 ⇒m=−1
Rozumiem już J skąd takie przedziały ale nie wiem gdzie podstawiałeś parametr m aby uzyskać
rozwiązania. Proszę o rozpisanie jeśli to nie problem. Dziękuje
7 paź 14:23
J:
Popatrz na rysunkek .. jak przesuniesz prostą: y = −3x o jeden w dół ( m = −1) ,
to pokryje sie ona z lewym ramieniem zielonym ( nieskończenie wiele rozwiazań),
jak drgniesz do góry ( m > −1 ) .. jedno rozwiazanie, w dół .. brak rozwiazań
7 paź 14:26
Tomek: Dzięki J, Bardziej obrazowego wyjaśnienia nie mogłem dostać

Teraz wszystko jest jasne jak
słońce. Miłego dnia życzę!
7 paź 14:37
pigor: ..., analitycznie, widzę to tak :
y=|3x+1| i 3x+y−m=0 i (*)
y ≥0 ⇒ (y= −3x−1 v y=3x+1) i 3x+y=m ⇔
⇔
(1) (3x+y= −1 i 3x+y=m)
v (2) (3x−y=1 i 3x+y=m) −
− 2 układy liniowe o dwóch niewiadomych,gdzie
(1) ma
∞ wiele (x,y) i x∊R. y∊R
+, dla m= −1, albo
nie ma rozwiązań (sprzeczny) gdy m≠ −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2) ma 1 rozwiązanie (x,y) i y ≥0 dla m ≥1, albo 0 rozwiązań , gdy m<1 . ...
7 paź 15:52