równanie wartość bezwzględna
olla: proszę o pomoc co zrobiła xle:
Rozwiąż równania:
przykład a: ||x+1|−4|=3
|x+1|−4=3 lub (nie mogę znaleźć symbolu) |x+1|−4 = −3
|x+1|=7 lub |x+1|=1
x+1= 7 lub x+1= −7 x+1=1 lub x+1= −1
x=6 lub x= −8 x=0 lub x= −2
czy to jest dobrze, jak podstawiam celem sprawdzenia to niby się zgadza
przykład b:
||x −3|+1|=9
|x−3|+1=9 lub |x−3|+1= −9
|x−3|=8 lub |x−3|= −10
x−3=8 lub x−3= −8 x−3= −10 lub x−3=10
x=11 lub x= −5 x= −7 lub x= 13
tu jak podstawiam nie zgadza się −7 i 13 nie rozumiem dlaczego, może dlatego ,że |x−3| = −10
i nie może tak być bo wartość bezwzględna jest powinna być dodatnia ?
Proszę o jakieś wsparcie
7 paź 11:12
J:
Ix − 3I = −10 ... sprzeczność ( brak rozwiązań)
7 paź 11:15
===:
dokładnie |x−3|=−10 sprzeczność
7 paź 11:17
olla: Tak myślałam, dziękuję.
7 paź 11:19